Θερμοκοιτίδες για δημιουργικές επιχειρήσεις

ostrava_vitkoviceΟι θερμοκοιτίδες (incubators) επιχειρήσεων είναι οργανισμοί που δίνουν την δυνατότητα σε άτομα με νέες και καινοτόμες ιδέες να τις εξελίξουν, μέσα από την δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Στην ουσία οι θερμοκοιτίδες μειώνουν το επιχειρηματικό ρίσκο ενός νέου δημιουργού, δίνοντάς του όλα τα απαραίτητα εφόδια στο ξεκίνημα της επιχείρησής του. Συνήθως αυτό που προσφέρουν οι θερμοκοιτίδες είναι έναν φυσικό χώρο (γραφείο, εργαστήριο) καθώς και ένα πλήθος από άλλες παροχές που είναι απαραίτητες για την ώριμη ανάπτυξη μιας ιδέας σε επιχείρηση. Αυτές οι παροχές περιλαμβάνουν την τεχνολογική υποστήριξη (H/Y, website), την βοήθεια στην οργάνωση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, την εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες όσον αφορά την διοίκηση της επιχείρησης, το marketing και τις νέες τεχνολογίες, την δικτύωση με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις και δίκτυα επιχειρήσεων, την διαφήμιση του προιόντος/υπηρεσίας, την συμβουλευτική σε νομικά, οικονομικά/λογιστικά θέματα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πνευματική ιδιοκτησία, καθώς και βοήθεια στην αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών.

Η πρώτη θερμοκοιτίδα μικρών επιχειρήσεων έχει καταγραφεί στην Νέα Υόρκη το 1959! Η πραγματική ανάπτυξη όμως των θερμοκοιτίδων ήρθε την δεκαετία του 1980, κύρια στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη να στηριχθούν πολύ μικρές επιχειρήσεις που εκείνο τον καιρό καινοτομούσαν στην παραγωγή λογισμικού.

Η επιτυχία μιας θερμοκοιτίδας έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους: η πρώτη είναι συνυφασμένη με τον αριθμό των παροχών που δίνει η θερμοκοιτίδα. Όσες περισσότερες οι παροχές, τόσο μεγαλύτερη η βοήθεια στους νέους δημιουργούς, που ελαχιστοποιούν το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνουν. Ακόμη, οι παραπάνω παροχές και ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με συμβουλευτική (management, marketing, κλπ) είναι απαραίτητο να είναι προσωπικές με τον κάθε ένα νέο δημιουργό. Μια άλλη παράμετρος είναι η σύνδεση της θερμοκοιτίδας με ένα πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο. Αυτές οι δομές μπορούν να τροφοδοτούν την θερμοκοιτίδα με οργανωτικές και επιχειρησιακές συμβουλές σε τακτική βάση, μέσα από έρευνες στην τοπική και διεθνή αγορά. Μια τρίτη παράμετρος είναι η σωστή επιλογή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην θερμοκοιτίδα, που γίνεται στη βάση κάποιων κριτηρίων σχετικών με την δυναμική της επιχείρησης και των καινοτομιών που προσπαθεί να αναπτύξει.

Τα πλεονεκτήματα που δίνουν στις επιχειρήσεις οι θερμοκοιτίδες είναι πολλά: οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό επιβίωσης μιας νέας επιχείρησης είναι  περίπου 30% μέσα στα επόμενα 6 χρόνια από την σύστασή της. Εάν αυτή η επιχείρηση ενταχθεί σε μια θερμοκοιτίδα τότε το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60%, όπως αυξάνεται και ο μέσος όρος του τζίρου.  Ακόμη, πέρα από τις διάφορες συμβουλές και την δικτύωση, οι επιχειρήσεις σε μια θερμοκοιτίδα μπορούν να ανταλλάσσουν πολύτιμες πληροφορίες μεταξύ τους και να συμπράττουν σε κοινά εγχειρήματα (projects). Είναι λοιπόν, πολύ σημαντική η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει μια θερμοκοιτίδα.

Παραδείγματα θερμοκοιτίδων για νέες δημιουργικές επιχειρήσεις μπορούμε να βρούμε κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης:

Viljandi- Εσθονία

Banks Mill- Αγγλία

Beta Haus- Γερμανία

Kaapeli- Φιλανδία

Μια αξιόλογη έρευνα πάνω στις θερμοκοιτίδες για δημιουργικές επιχειρήσεις: Creative Growth TWG report on INCUBATORS

Μια νέα προσπάθεια για την λειτουργία θερμοκοιτίδας στην Ελλάδα: Egg

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s